Här ger vi råd till beslutsfattare, myndigheter och organisationer om olika frågor som rör en hållbar och rättvis utveckling globalt.

Rekommendationer

27 juni 2023

KLIMATBISTÅNDET I REFORMAGENDAN: CONCORD SVERIGES INSPEL

Klimatbiståndet måste bidra till att stödja människor som kämpar mot fattigdom och förtryck och fokusera på drabbade grupper. Här är 24 CONCORD Sverige-medlemmars budskap när regeringen reformerar biståndet.
Läs mer

#miljö- och klimaträttvisa

Rekommendationer

24 november 2021

Digitala möten och beslutsprocesser - hur påverkas civilsamhällets deltagande?

Under de senaste 15 åren har det skett en tillbakagång vad gäller civilsamhällets demokratiska utrymme i allt fler länder, samtidigt som pandemin har lett till att allt fler beslutsprocesser och konsultationer av nödvändighet skett digitalt. Medlemmar i CONCORD Sverige har tagit fram ett diskussionsunderlag om hur svenska departement och myndigheter, bättre kan möjliggöra ett meningsfullt och säkert digitalt deltagande av civilsamhället.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme

Rekommendationer

9 maj 2019

Regeringen, er position för en human asyllag i EU ska också gälla i Sverige!

Nu är det på tiden att Sverige går i täten för en human och rättssäker asyllagstiftning, både i Sverige och i EU. De regeringsbeslut som fattats för Sveriges position på EU-nivå måste också gälla den svenska lagstiftningen. När den svenska asyllagstiftningen nu ska utredas är det viktigt att utredningen utgår från de antagna och humana ståndpunkterna regeringen driver i EU.
Läs mer

#migration och utveckling

Rekommendationer

2 maj 2019

Hög tid för Sverige att lagstifta om hållbart företagande

Den svenska regeringen har en skyldighet att skydda de mänskliga rättigheterna, både i och utanför landets gränser. Detta innefattar också svenska företags agerande. CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Företagande och mänskliga rättigheter har sammanfattat sina argument för varför Sverige bör utreda möjligheten till en nationell lagstiftning om företag och mänskliga rättigheter.
Läs mer

#företagande och mänskliga rättigheter

Rekommendationer

11 april 2019

Kandidater till EU-parlamentet: ta ansvar för EU:s globala arbete

En politik för global hållbar utveckling där respekten för mänskliga rättigheter kommer först är en förutsättning för en säkrare och fredligare värld. Där har Europaparlamentet en viktig roll att spela. CONCORD Sverige har tagit fram underlaget EU:s roll i världen om vilka viktiga globala frågor som står på spel under kommande mandatperiod i EU-parlamentet.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #biståndsdebatten #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu-valet #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #migration och utveckling

Rekommendationer

7 februari 2019

Brev till riksdagen: lyft globala utvecklingsfrågor i utrikesdebatten

Onsdag den 13 februari presenteras regeringens utrikesdeklaration i riksdagen med efterföljande debatt. Vi vill uppmana riksdagsledamöterna att lyfta globala utvecklingsfrågor i debatten och har därför skickat ett brev till dem med uppmaningar inom områden som Agenda 2030, jämställdhet och migration. En politik för global hållbar utveckling där respekten för mänskliga rättigheter kommer först är en förutsättning för en säkrare och fredligare värld.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet #civilsamhällets demokratiska utrymme #eu:s och sveriges bistånd #jämställdhet #migration och utveckling

Rekommendationer

31 januari 2019

Ansvar och bred förankring viktiga delar i att genomföra Agenda 2030

Den 11 mars ska Agenda 2030-delegationen presentera sin slutredovisning för regeringen med förslag på hur Sverige ska uppnå Globala målen för hållbar utveckling. CONCORD Sverige har i ett brev gett rekommendationer på tre områden om vad som borde ingå i delegationens redovisning.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet

Rekommendationer

5 oktober 2018

Tolv sätt att stå upp för demokratin

Hoten mot demokratin ökar världen över. Personer som står upp för mänskliga rättigheter och miljö utsätts för allt värre hot, trakasserier och våld. Sverige kan och måste göra mer för att hindra utvecklingen. CONCORD Sveriges arbetsgrupp för civic space kräver en mer kraftfull svensk politik och har lämnat över ett underlag till riksdagsledamöter med tolv rekommendationer.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme

Rekommendationer

22 maj 2018

13 konkreta råd för att främja civilsamhällets utrymme

Som verksam inom svenskt utvecklingssamarbete bör du alltid utgå från att det demokratiska utrymmet kommer att förändras och påverkas av restriktioner. Detta behöver reflekteras i riskanalyser, planer och budgetar. CONCORD Sveriges arbetsgrupp för civic space ger i rapporten "Tag plats!" tretton råd till både statliga aktörer och de som arbetar inom civilsamhället.
Läs mer

#civilsamhällets demokratiska utrymme #tag plats!

Rekommendationer

18 april 2017

13 råd för en konstruktiv handlingsplan för Agenda 2030

Sätt Sverige i en global kontext, se till att ingen lämnas utanför och skapa en mångdimensionell förståelse av fattigdom. Det är några av de 13 råd 25 organisationer i CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Agenda 2030 och samstämmighet ger regeringen i arbetet med att ta fram en handlingsplan för Sveriges genomförande av Agenda 2030.
Läs mer

#agenda 2030 och samstämmighet