"Vi måste prata mer om de många olika fall där man kan försvara mänskliga rättigheter, om de som stödjer kvinnors rättigheter, om hbtqi-aktivister, om miljöförsvarare, såväl som de som skyddar migranters och asylsökandes rättigheter. De alla förtjänar vårt skydd", säger rapportören Hannah Neumann (De Gröna).
”Ni är de enda som fortfarande bryr er”. Så sa en afghansk kvinnorättsförsvarare till Hannah Neumann när de träffades i Kabul för ett år sedan, berättade Hannah Neumann när hon talade i Europaparlamentet den 16 mars. Neumann (De Gröna) är tysk parlamentsledamot och ansvarig för betänkande om att se över EU:s riktlinjer för människorättsförsvarare.
”Enbart under 2020 dödades 358 människorättsförsvarare”
Hannah Neumann, De Gröna
MR-försvarare världen över står inför ett ständigt växande antal hot, attacker och förföljelser, men har EU:s riktlinjer för hur man ska förhålla sig till dem har inte uppdaterats på 15 år. Resolutionen som antogs av parlamentet den 16 mars utvärderar hur EU hittills har genomfört riktlinjerna och efterlyser en rejäl översyn av texten.
I resolutionen understryker Europaparlamentet att genomförandet av riktlinjerna saknar tydlighet och samstämmighet samt fokuserar för mycket på reaktiva åtgärder snarare än förebyggande. Skydd av MR-försvarare bör enligt parlamentet stå i centrum för alla EU:s diplomatiska insatser i länder utanför unionen. Idag är färre än hälften av EU:s medlemsstater aktivt engagerade på området och många förlitar sig på EU:s delegationer för att skydda mänskliga rättigheter.
Parlamentet föreslår att EU:
- Genomför riktlinjerna med ett tydligt genusperspektiv ökar finansieringen till människorättsförsvarare som är kvinnor, särskilt när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
- Erkänner bredden bland MR-försvarare, som inkluderar bland annat miljö- och klimataktivister, urfolksrättsorganisationer, kvinnoorganisationer och hbtqi-organisationer.
- Kopplar skyddet av MR-försvarare till EU:s sanktionssystem för att göra det möjligt att införa sanktioner mot de som hotar och attackerar människorättsorganisationer.
- Inkludera MR-försvarare i EU:s viseringssystem eftersom deras ansökningar om visum ofta avslås, även om de står inför akuta hot.
- Inkludera MR-försvarare i sin krishanteringspolicy – för att exempelvis undvika situationer såsom den när talibanerna tog över makten i Kabul hösten 2021, och Europa misslyckades med att evakuera lokala MR-försvarare.
- Inkludera frågan i alla verktyg och processer relaterade till handel och investeringar och engagera europeiska företag för att skydda MR-försvarare vid exempelvis gruvdrift, mark- och miljöprojekt eller tillverkning.
EU:s riktlinjer om människorättsförsvarare är en del av EU:s politiska ramverk för demokrati och mänskliga rättigheter. Riktlinjerna förväntas ses över i år av EU-kommissionen. Europaparlamentets resolution är inte bindande för andra EU-institutioner.
Läs mer om processen för att se över EU:s riktlinjer för MR-försvarare.