
UNGERNS ORDFÖRANDESKAP HÄNGER LÖST
Europaparlamentet röstade i torsdags 1 juni för en resolution som ifrågasätter Ungerns förmåga att axla ordförandeskapet i EU under hösten 2024 på grund av pågående kränkningar av rättsstatens principer. Texten betonar demokratins tillbakagång i Ungern, bland annat bristande transparens, misskötsel av EU-medel, korruption och kränkningar av hbtqi-personers rättigheter.
Frågan kommer fortsätta att diskuteras i rådet, men det är osannolikt att det finns tillräckligt stöd för att frånta Ungern ordförandeskapet. Den svenska EU-ministern Jessika Roswall har sagt att Sverige inte kommer att stödja förslaget.
Läs mer:
Euronews: Hungary might not ’credibly fulfil’ tasks of EU Council presidency, MEPs say in critical resolution
EU parliament to question Hungary’s ability to hold EU presidency | Reuters
Parliament easily backs measure aimed at restraining Hungary’s EU presidency – POLITICO
Procedure File: 2023/2691(RSP) | Legislative Observatory | European Parliament (europa.eu)

EU ANSLUTER SIG TILL ISTANBULKONVENTIONEN
EU:s ministerråd beslutade den 7 juni att EU ska ansluta sig till Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet, även kallad Istanbulkonventionen. Istanbulkonventionen är det första juridiskt bindande avtalet om våld mot kvinnor i Europa. Konventionens syfte är att skydda kvinnor och flickor mot alla former av våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, och att förebygga, lagföra och avskaffa våld mot kvinnor och våld i hemmet. Den syftar även till att motverka våld mot barn, hbtqi-personer samt nationella minoriteter.
Ministerrådet och Europaparlamentet är även i färd med att anta en EU-lag om bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet. Bland annat avser den att kriminalisera ett antal brott i hela EU, såsom delning av intima bilder utan samtycke, kvinnlig könsstympning och nättrakasserier.

PARLAMENTET VILL GÖRA EU:S TEXTILINDUSTRI MER RÄTTVIS OCH HÅLLBAR
Europaparlamentet antog i torsdags den 1 juni rekommendationer om EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier. Rekommendationerna som presenterades av utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) i april uppmanar till att ompröva hur textilier produceras, säljs, repareras, återanvänds och återvinns i EU. Syftet är att sätta stopp för ”fast fashion” och garantera mänskliga rättigheter, djurskydd och miljö längs leveranskedjorna. Strategin syftar till att genomföra åtagandena i European Green Deal, den nya handlingsplanen för den cirkulära ekonomin och industristrategin för textilsektorn.
Rekommendationerna innehåller även särskilda lagstiftningsåtgärder på EU-nivå:
- Ett förbud mot förstöring av osålda och returnerade textilvaror.
- Mål för att förebygga, samla in, återanvända och återvinna textilavfall
- Tydliga regler för att sätta stopp för ”greenwashing” och minimera utsläppen av mikroplast i miljön