Jobbannons

24 januari 2019

Afrikagrupperna: 6 praktikanter

Sista ansökningsdag: 24 februari, 2019

Plats: Sydafrika

Vill du vara med och arbeta för en rättvis värld? Är du mellan 20 och 30 år och intresserad av solidaritetsarbete? Då har du möjligheten att under fyra månader få chansen att praktisera i Sydafrika.

Information om praktikantprogrammet

Som praktikant hos Afrikagrupperna får du under fyra månader samarbeta med en av våra lokala partnerorganisationer eller vårt regionala kontor i Sydafrika. Du får fördjupa dina kunskaper om utvecklingssamarbete, rättighetsbaserat arbete och solidaritet – i Sverige och i södra Afrika.

Du matchas med en partnerorganisation eller Afrikagruppernas regionala kontor baserat på dina tidigare erfarenheter och önskemål, för att arbetsuppgifterna ska vara relevanta för organisationen och för dig. Den inblick du får från att samarbeta med lokala organisationer ger ofta starka intryck, inspiration för fortsatt engagemang och är meriterande för fortsatt arbete med utvecklingsfrågor.

Inför utresa får du en introduktion om Afrikagruppernas arbete och frågor vi driver på kontoret i Stockholm, samt en veckas introduktion av utvecklingsfrågor på Sidas kurscenter Sida Partnership Forum i Härnösand. Du får erfarenhet och verktyg för projektledning samt stöd i att utveckla och genomföra ett eget informationsprojekt i Sverige.

Praktiken är en del av Sidas praktikantprogram genom Universitets- och Högskolerådet och därför gäller följande kriterier:

  • Du måste vara mellan 20 och 30 år (då förberedelsekursen börjar).
  • Du är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Om du har ett nordiskt medborgarskap ska du ha varit folkbokförd i Sverige i minst ett år.
  • Du är inte och har inte tidigare varit anställd hos Afrikagrupperna.
  • Du har inte tidigare deltagit i Praktikantprogrammet i Universitets- och Högskolerådets regi

Om praktikplatserna

Vi söker sex (6) praktikanter till praktikantprogrammet 2019. Detta innebär visumansökan under april och maj, en förberedelseperiod på ett par veckor i juni, praktikplacering juli – november och ett informationsprojekt i slutet av praktiken som förväntas ta två-fyra veckor och genomförs i anslutning till praktikperioden.

Det går bra att ansöka till praktikantprogrammet som del av praktik via universitet och högskola. Observera dock att det är obligatoriskt att närvara på förberedelserna och infoprojekt samt att praktiken kommer vara på heltid. I vissa fall kan kvälls- och helgaktiviteter förekomma. Praktikanterna arbetar parallellt under sin tid i Sydafrika med att planera och förbereda sitt infoprojekt som kommer genomföras i Sverige.

Läs mer och ansök